05-12-2012

Nyt projekt: Skytters mentale udfordringer

mental

 

 

 

 

 

  

 

 

Det kræver overskud og mental styrke at gå helt ind i sig selv, når man skyder. Særligt hvis man skal tackle udfordringer med en skydning, som ikke går som forventet. Nu er der hjælp på vej til skytter, som vil arbejde endnu mere med de mentale aspekter af idrætten.

 
 

Hvilke mentale udfordringer står skytter overfor, når de står med sig selv og deres våben på standpladsen, og kæmper for det gode resultat? Og mindst lige så vigtigt: Hvordan tackler man dem bedst?

Det er hovedspørgsmålene i et nyt projekt i DDS, der skal munde ud i en bog om mentaltræning rettet direkte mod skytter og deres behov.

 

Bag projektet står René Kristiansen fra aktivitetsafdelingen sammen med to studerende fra Syddansk Universitet, som begge specialiserer sig inden for idrætspsykologi.

- Vi vil gerne skabe et redskab, som skytter kan bruge til at blive bedre til at klare de mentale udfordringer, uanset om det er begynderen eller eliteskytten, siger Anne Helena Skov Iversen, som er den ene af de to studerende.

Hun brænder for idrætspsykologien, fordi det netop er den del af idrætten, som man ikke kan se.

- Det er en anden måde at tænke sport og præstation. Det er ikke bare fysik eller teknik, men det mentale har også stor indflydelse på, om man bliver dygtig. Måske særligt i en idræt som skydning, siger hun.

 

Skytterne skal selv hjælpe til

På nuværende tidspunkt findes der ikke information samlet om, hvad skytternes generelle udfordringer er.

Derfor er projektet bygget op omkring den information skytterne selv kan bidrage med.

- Vi har udarbejdet et spørgeskema, som vi håber, rigtig mange vil svare på. Svarene derfra skal vi nemlig bruge til at udvikle indholdet af bogen. På den måde kan man sige, at skytterne selv skal være med til at skabe indholdet, så det er målrettet deres behov, siger Anne Helena Skov Iversen.

Hun vil derfor opfordre alle aktive skytter til at svare på spørgeskemaet, som findes på dette link.

- Jo flere svar vi får, jo bedre. Særligt hvis vi både får svar fra både trænere, de unge, eliten og dem, som bare ønsker at blive bedre til at tackle den mentale del af idrætten. Vores mål er at få 100 besvarelser, siger hun.

Spørgeskemaet er åbent for alle, men bliver sendt ud til deltagerne i DDS' projekter, instruktørerne på kurserne, ligesom en del af eliten fra Dansk Skytte Union vil blive bedt om at svare også.

 

Bog klar til april

målet er, at der skal ligge en færdig bog i CD-format klar i april.

- Bogen skal være lille og kompakt, så den er let at have med og have liggende i skydetasken. Det skal være sådan en, man kan tage op og kigge i, når man har fem minutter, men som også kan bruges, hvis man vil gå mere seriøst til værks, siger René Kristiansen, der er DDS' mand i projektet.


Skrevet af Sofie Janerka 05-12-2012